Kuchnia

Przepisy na ciasteczka

Dyniowo daktylowe bułeczki scones
Składniki

- dynia zmiksowana i ugotowana: 1 szklanka
- jajka klasa L: 2 sztuki
- mąka pszenna grahamowa typ 1850: 2 szklanki
- Mąka pszenna typ 550 (luksusowa): 1 szklanka
- daktyle suszone: 0.5 szklanki
- woda przegotowana gorąca: 0.5 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- cynamon: 1.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa, imbir: 0.25 łyżeczki
- orzechy włoskie grubo pokrojone: 0.75 szklanki
- olej rzepakowy lub dobra oliwa: 0.33 szklanki
- sól: 0.75 łyżeczki
POSYPKA:
- cukier wanikiowy: 1 opakowanie
- cynamon: 1 łyżeczka

Daktyle kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sól, orzechy i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy lekko ubite jaja z dynią i wystudzonym ,ale ciepłym syropem z daktylami i olejem. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie ale dawać się formować, można je podsypać 2 łyżkami mąki. Ciasto podzielić na pół. Uformować koła,położyć na papierze do pieczenia, pokroić na 4 części, zmoczyć wodą i obsypać posypką, która ślicznie dekoruje całość. Piec w 200 stopniach ok 20 minut, aż ślicznie wyrosną i będą złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation