Wnętrza

dobre rady

NATURALNE BARWNIKI DO JAJEK

>> Czerwony - wywar z owoców czarnego bzu, olchowych szyszek, kory dębu, kory olchy

>> Czerwono-Pomarańczowy - wywar z czerwonej pokrojonej papryki

>> Niebieski - wywar z owoców taminy, kapusta czerwona

>> Niebieskoszary - mrożone jagody

>> Fioletowy - wywar z płatków ciemnej malwy lub z wywaru z roślin potrzebnych do stworzenia niebieskiego oraz czerwonego koloru.

>> Różowy - wywar z mocno rozcieńczonego soku z buraka, amarantu, skórki z awokado,

>> Żółty - wywar z suszonych jaskrów, łupin cebuli, liści olchy i brzozy, liście młodej jabłoni, rumianku, igieł modrzewiowych, kurkumy, carry, mocnej zielonej herbaty, nasion wrotyczu

>> Żółto-Zielony - wywar ze skórek z żółtych jabłek, posiekanego kopru

>> Blado-Żółty - wywar ze skórki z pomarańczy (dużo skórki :])

>> Brązowy - wywar z igieł jodły, łupin orzecha, mocna kawa

>> Zielony - wywar z pokrzywy lub trawy, jemioła, młode żyto, kora brzozy

>> Pomarańczowy - wywar z dynią, marchwią

>> Złoty - wywar z łupin orzecha i łupin cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)

>> Lawendowy - wywar z soku z winogron


UWAGA!!
Aby kolor był bardziej intensywny i trwalszy należy dodać odrobinę octu
Aby jajka były błyszczące warto posmarować je tłuszczem (olejem lub masłem)




Źródła:
http://www.mporady.pl/jak-barwic-jajka.html
http://www.tipy.pl/artykul_12992,jakie-sa-naturalne-barwniki-do-jajek.html
http://dziecisawazne.pl/naturalne-barwienie-jaj/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation