Kuchnia

Food

Curry z indyka i kukurydzy ze świeżymi pomidorami
Można zrobić także z kurczakiem
Składniki, 4 porcje:

• 500 g piersi indyka lub kurczaka
• 1 kukurydza lub 3/4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
• 2 świeże pomidory
• 250 ml sosu pomidorowego, passaty
• 400 ml mleka kokosowego w puszce
• 1 łyżeczka brązowego cukru
• świeże chili, drobno posiekane (opcjonalnie)

• do podsmażenia - 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy lub masła klarowanego
• 200 g (2 torebki) ryżu do podania

opcjonalnie:
• anyż gwiazdkowy i cynamon (kawałek kory lub szczypta mielonego)
• świeże chili, drobno posiekane



Marynata do kurczaka:

• sól i pieprz
• 1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżka drobno startego imbiru
• 2 ząbki czosnku, drobno starte
• 1 łyżka oliwy
• 1/2 - 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (możemy pominąć, ale warto ją dodać)


Przygotowanie:
Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, oliwy i pasty curry. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
Kukurydzę przekroić na pół, postawić rozcięciem na desce i nożem obkroić ziarna ruchami od góry ku dołowi. Kolby wyrzucić, ziarna zachować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący, włożyć kawałki kurczaka i smażyć aż będą zrumienione od spodu. Przewracać na inne strony i tak samo dokładnie je zrumieniać.
Wlać sos pomidorowy, posolić i gotować przez minutę. Następnie dodać kukurydzę, mleko kokosowe, cukier oraz anyż i cynamon jeśli używamy, gotować bez przykrycia na średnim lub większym ogniu przez około 20 minut aż kukurydza i mięso będą ugotowane, sos się zredukuje i będzie miał aksamitną strukturę. W międzyczasie ugotować ryż.
Do garnka dodać pomidory oraz chili jeśli używamy i na większym ogniu zagotować. Gotować dalej przez około 2 minuty, odstawić z ognia, doprawić solą w razie konieczności i podawać z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation