Kuchnia

Kolory na talerzu

tarta z młodą marchwią
ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli morskiej kamis
nadzienie:
ok. 400 g młodej marchwi
150 g sera koziego w plasterkach
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
1 łyżka musztardy z zielonym pieprzem kamis
sól morska kamis
pieprz kolorowy kamis
olej
czas: 1h
osoby: 6
wymieszaj oba rodzaje mąki, drożdże i sól. dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne ciasto. odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
marchewkę umyj, pokrój wzdłuż, zalej gorącą, osoloną wodą i gotuj 10 minut. odsącz na sitku. jogurt wymieszaj z jajkami, dopraw musztardą z zielonym pieprzem, solą i pieprzem. piekarnik nagrzej do 190°c. formę posmaruj olejem, wyłóż rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem. na ciasto wyłóż marchew i plastry sera, zalej masą jajeczną. piecz ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation