Kuchnia

przetwory

Domowy ketchup.

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
1 duża czerwona cebula
½ bulwy kopru włoskiego (nie mogłem dostać, więc pominąłem)
1 łodyga selera naciowego
1 kawałek imbiru (wielkości kciuka)
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 pęczek bazylii
1 łyżka nasion kolendry
2 goździki
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
200 ml czerwonego octu winnego
70 g cukru
oliwa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa, oprócz pomidorów grubo siekamy i wrzucamy do dużego garnka.
Dodajemy nieco oliwy, zioła i przyprawy (które warto nieco rozgnieść w moździerzu).
Dusimy około 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz 350 ml wody.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i redukujemy sos o połowę.
Sos miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito (najlepiej przynajmniej dwa razy).
Przelewamy do czystego garnka, dodajemy ocet i cukier.
Znów redukujemy do czasu, aż sos osiągnie konsystencję ketchupu.
Przelewamy do sparzonych butelek.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation