Kuchnia

Słodkie pyszności

Muffiny z rabarbarem

Składniki na 12 muffinek:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
55 g cukru białego
55 g cukru brązowego
180 g rabarbaru
1 jajko
80 ml oleju
200 g maślanki naturalnej
cukier cynamonowy do posypania (można użyć zwykłego cukru zmieszanego z cynamonem)

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę suchych składników i obrany, pokrojony w kostkę rabarbar. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. W cieście mają pozostać grudki. Przekładamy masę do do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Ciasta jest dużo, więc nakładamy do pełna – będziemy mieć większe babeczki :) Pieczemy w 180º przez 25 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy blachę na ok. 5 minut, potem wykładamy muffiny na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation