Kuchnia

przepisy - ciasteczka

Pieczone mini donuts z kremem kokosowym i orzechami

Składniki:

1 szklanka mąki
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanka mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
2 kostki czekolady starte
orzechy pokruszone

Przygotowanie:

Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać resztę i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wlewać na rozgrzane urządzenie do pieczenia pączków*.
Piec ok 2-3 min. Wyciągać i piec kolejne partie.
Gotowe pączki smarować kremem: ubita śmietana z cukrem pudrem.
Posypać wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami.

* jeśli nie posiadamy urządzenia do pieczenia pączków, możemy upiec je w piekarniku nagrzanym do 175st C w foremkach do pieczenia oponek przez 10-12 min aż nabiorą złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation