Kuchnia

Kuchnia

Dieta owsiana.

Ugo­tuj zupę z 6–7 łyżek płat­ków owsia­nych na dwóch li­trach chu­de­go mleka. Przy­go­to­wa­na po­tra­wa musi ci wy­star­czyć na cały dzień, po­dziel więc ja na 5–6 por­cji. Pierw­szą zjedz o go­dzi­nie np. 8 rano i potem, co 2–3 go­dzi­ny się­gaj po na­stęp­ne. Do każ­dej por­cji pod­grza­nej owsian­ki wsyp do­dat­ko­wo 2–3 łyżki otrąb owsia­nych i chwi­le od­cze­kaj, aż zmięk­ną pod wpły­wem go­rą­ce­go mleka, potem zjedz.
ZA­LE­TY: Ta szyb­ka ku­ra­cja ma jesz­cze wiele in­nych zalet. Owies do­star­cza wi­ta­min z grupy B, fi­to­estro­ge­nów, hor­mo­nów, któ­rych or­ga­nizm ko­bie­cy wraz z upły­wem lat wy­twa­rza coraz mniej.
Otrę­by owsia­ne są źró­dłem błon­ni­ka, który usuwa złogi tłusz­czo­we z na­czyń krwio­no­śnych i po dłuż­szej ku­ra­cji zna­czą­co wpły­wa na ob­ni­że­nie po­zio­mu cho­le­ste­ro­lu. Dla je­li­ta gru­be­go sta­no­wią ro­dzaj szczot­ki, która wy­mia­ta reszt­ki po­kar­mo­we, co uła­twia wy­próż­nia­nie.
Osoby pra­cu­ją­ce owsian­kę mogą wziąć w ter­mo­sie do pracy lub pod­grzać w ku­chen­ce mi­kro­fa­lo­wej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation