Design

Design

HISZPAŃSKA ZUPA CEBULOWA

Składniki
3-5 zabków czosnku
kilka cebul (w zaleznosci od wielkosci 4-6)
puszka pomodorów lub jak ja przecier pomidorowy
3 łyzki oliwy
wywar 1l (rosoł lub bulion z kostki)
sól
pieprz
czerwona papryka słodka i ostra
natka pietruszk
oregano
inne przyprawy
odrobina cukru
ser zółty starty
opcjonalnie kukurydza z puszki


Etapy przygotowania

Obrana cebule, psiekac w pirowka, obsmazyc na oliwei (nie przypalic), obrany czosnek
posiekac, dodac do cebuli. Dodac pomodory lub przecier, przesmazyc zeby sie
skarmelizował, podlac hohlą/kielnią bulionu, przelac wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotowac ok. 7-10 minut tak by cebula nie straciła swej jedrnosci a
smaki sie przegryzły. w miedzy czasie przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami, oregano, gdby potrzeba dodajemy troche cukru. I dla wiekszosci to bylby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze pare rzeczy do niej dzieki czemu mam ona pewien niepowtarzalny smak. wiem juz słysze to zdziwiebie a moze i oburzenie ale ta metoda jest wyprobowna na tyle ze w rodzinie nikt nie umie jej podrobic. do zupy mianowicie wsypuje po troszku gotowych mieszanek przypraw np. do mielonego, do grila, czy do kurczaka albo karczku lub meksykańska. zawsze jakas sie znajdzie a nawet kilka. te przyprawy daja smak pikatnosci i inności. Zupa jest slodka dzieki cebuli i pikantna dzieki czosnkowi i tym przyprawom. ma swój wyrazisty smak. Na koniec jesli mam wsypuje do zupy kukurydze.
Corka uwielbia te wersje. Na talerzu kazda porcje posypuje zółtym serem i natką a
czasami daje grzanki i zalepiam miseczke z zupą serem i do mikrofali na minute az sie ser rozpusci. jest wtedy naprawde boska. Dziejsza wersja jest uboga bo tylko posypana serem. Polecam. Szybka i prosta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation