Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowe ciasto z kokosem




źródło: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/03/czekoladowe-ciasto-z-kokosem.html


składniki ( na blaszkę ok. 23x 36 cm) :

spód:
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka 250 ml)
- 4 jajka
- półtorej szklanki mąki
- 4 - 6 łyżek mleka
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao

masa kokosowa:
- 0,6 litra mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- pół kostki masła
- 250 g wiórków kokosowych

polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki gorącego mleka

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć płaską, ucierającą końcówka miksera, dodając po łyżce cukier i po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do utartego masła. Dolać 4 łyżki mleka i gdyby ciasto było bardzo gęste i trudno się mieszało - kolejne dwie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.Wstawić na ok. 25 - 35 minut do piekarnika. Kiedy patyczek od szaszłyków wyjęty z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.

Mleko na masę zagotować, dodać kaszę, cukier i masło. Wymieszać, dodać wiórki. Powstały krem wyłożyć na przestudzone ciasto.
Czekoladę, masło i cukier na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnuszku lub miseczce nad gotującą się wodą), zalać w trakcie rozpuszczania gorącym mlekiem, mieszać do połączenia składników. Gdyby się zwarzyła, dodać łyżkę lodowatej wody. Polać ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation