Kuchnia

Pyszności

Miodowe ciasto z masą cappucino i orzechową skorupką

Składniki:

Ciasto miodowe:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 1 kostka margaryny
- 2 duże łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować i wyłożyć na 2 blaszki, upiec w temp. 180 0C

Masa kawowa/cappucino:
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- ugotowany i ostudzony budyń z: 1/2 l mleka, łyżki mąki pszennej, łyżki mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego lub aromatu.
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub 4 łyżki cappucino

Margarynę miksować na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier, następnie stopniowo po łyżce dodawać budyń i kawę.

Masa orzechowa:
- 1/2 kostki masła
- 20 dkg rozdrobnionych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru

Masło, cukier, miód roztopić i dodać orzechy. Wymieszać.

Na jedno upieczone ciasto miodowe wykładamy masę kawową, przykrywamy drugim ciastem miodowym i wylewamy na wierzch masę karmelowo-orzechową. Zostawiamy do zastygnięcia karmelu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation