Kuchnia

Przekąski

Wegetariańskie sajgonki

Składniki
1 opakowanie papieru ryżowego
1 cukinia pokrojona w słupek
1 szczypior pokrojony na 6 cm odcinki
1 zielony ogórek pokrojony w słupek
1 marchewka pokrojona w słupek
100 g tofu
1 ostra czerwona papryczka bez pestek
garść uprażonych i pokruszonych orzeszków ziemnych
do smaku sok z limonki
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka pokrojonych gałązek kolendry
do smaku sos sojowy
garść uprażonego sezamu


Sposób przygotowania:
•Tofu pokrój w słupki o średnicy ½ cm i obsmaż na 1 łyżce oleju.
•Po chwili dodaj około trzy łyżki sosu sojowego.
•Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurz w wodzie.
•Na namoczony papier nałóż dowolną porcje warzyw. Całość zwijaj tak jak nasze polskie gołąbki, formując rulonik zamknięty z dwóch stron.
•Następnie przygotuj sos mieszając z 3 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami wody, 1 łyżeczką masła orzechowego, 1 łyżką uprażonego sezamu, kolendrą, pokrojoną ostrą papryczką, sokiem z limonki i 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego.
•Podaj przecięte na pół z sosem.
•Smak sosu powinien być zbalansowany: lekko ostry, kwaśny, lekko słodki, słony i orzechowy. Zależy to oczywiście od upodobań i można zmienić proporcje według uznania, np. dodać więcej ostrej papryczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation