Kuchnia

na słodko

Torcik bezowo truflowy

Pyszne. Przepyszne. Chociaż troszkę słodkie z przyjemnością sięga się po drugi kawałek. Polecam :)


Ciasto:

* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 100 g startej na drobnych oczkach czekolady
* 2 łyżki oliwy
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Poncz:

* 50 ml wody
* 80 ml likieru czekoladowego


Masa:

* 1 masa krówkowa (truflowa z alkoholem)
* 150 g miękkiego masła
* 200 g bez
* 1 łyżeczka esencji waniliowej


Masa śmietanowa:

* 500 g kremówki
* 200 g białej czekolady


Do dekoracji:

* kilka bez
* kakao



Wszystkie składniki na ciastu umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 3-4 minuty. Nie ubijajcie wcześniej jajek z cukrem jak zwykło się to robić przy biszkopcie, ponieważ ciasto wówczas wyrośnie z tzw. "kopczykiem". Połączenie wszystkich składników i jednoczesne mieszanie sprawi, że spód wyjdzie Wam równy dosłownie jak deska.

Wymieszane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy (24 cm) i pieczemy w 175 stopniach około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Kiedy biszkopt przestygnie nasączamy go wodą wymieszaną z likierem.

Aby przygotować masę ubijamy miękkie masło z masą krówkową i wanilią. Kiedy masa będzie gładka dodajemy pokruszone bezy i mieszamy dokładnie łyżką. Masę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby troszkę przestygła. Zbyt ciepła czekolada sprawi, że śmietana się zważy.

Letnią czekoladę dodajemy stopniowo do śmietany i miksujemy aż oba składniki się połączą. Masę śmietanową wykładamy na masę truflowo bezową.

Wierzch dekorujemy bezami i wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na około pół godziny przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki i posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation