Kuchnia

kulinaria

Potrawy Półgodzinne: Zielone placki jaglane

składniki na ok. 20 małych placków

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
garść posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny
1 jajo
3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
1 łyżka oliwy
ok 1/2 filiżanki wody lub mleka
sól do smaku


wszystkie składniki dokładnie mielimy blenderem. ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietan, uzyskujemy ją dolewając odpowiednią ilość płynu. wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do lodówki. patelnię smarujemy tłuszczem i z 1 łyżki ciasta robimy płaskie cienkie placuszki. smażymy na wolnym ogniu (tak jak naleśniki) aż zacznie odchodzić brzeg, można pomóc sobie łopatką. na wierzchu ciasto powinno być ścięte, nie wilgotne. odwracamy na drugą stronę i chwilę dosmażamy. następne partie smażymy już bez tłuszczu. pamiętajmy by patelnia nie była zbyt gorąca by placki zbytnio nie zbrązowiały.możemy je podawać z różnymi pastami, czatnejami lub jeść same np. ze szklanka kefiru lub jogurtu. z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo. mogą być zdrową atrakcją przyjęcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation