Kuchnia

Ciasta

Miniserniczki pistacjowe z limonką

składniki:

50g ciasteczek kakaowych np. Oreo
2 łyżki masła, roztopionego
500g sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
125ml śmietanki kremówki 30-36%
75g cukru drobnego
80g pistacji (bez łupin, niesolonych), zmielonych na proszek
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, płaska
skórka otarta z 1/2 limonki

na galaretkę:

sok z 2 limonek
2-3 łyżki cukru drobnego
2 łyżeczki żelatyny
100ml wody
12 plasterków limonek

Piekarnik nagrzać do 160st.C. Na najniższą półkę położyć naczynie z gorącą wodą. Foremkę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do każdego dołka wsypać po równo ciasteczek i docisnąć opuszkami palców. Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, śmietankę kremową i cukier. Miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dosypać zmielone pistacje, dodać jajko, a na koniec skórkę z limonki i mąkę ziemniaczaną. Masę serową rozdzielić po równo w foremce. Piec 10 minut w 160st.C, następnie 20-30 minut w 120st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. W garnuszku zagotować sok limonkowy, cukier i wodę. Garnek ściągnąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Galaretkę odstawić w temp. pokojowej do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia. Na każdym ostudzonym serniczku ułożyć po plasterku limonki, zalać tężejącą galaretką, można też posypać odrobiną zmielonych pistacji i schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation