Kuchnia

szarlotki

Jabłecznik francuski
Składniki:




* 75 g miękkiego masła

* 80 g cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1 szczypta soli

* 2 jajka

* 100 g mąki pszennej

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 4 średniej wielkości jabłka



Polewa:



* 50 g cukru

* 3 jajka

* 250 g śmietany 18% (gęstej)



Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Obie mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy do chwili powstania jednolitego, gładkiego ciasta.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. To przygotowanej tortownicy przekładamy ciasto i układamy na nim jabłka odrobinę wciskając je w ciasto. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

W tym czasie w miseczce łączymy jajka, śmietanę i cukier i po 40 minutach taką polewę delikatnie umieszczamy na cieście (nie wyjmujemy go z piekarnika, tylko odrobinę wysuwamy). Ciasto pieczemy jeszcze ok 25-30 min - aż masa się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation