Kuchnia

Przekąski

pierożki z grzybami

opis:
pierogi z grzybami to świetna przystawka nie tylko do wigilijnego barszczu. przedstawiamy prosty i szybki przepis na pierogi z ciasta francuskiego.

składniki:
na 12 sztuk:

gotowe ciasto francuskie (2 szt.),
½ kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych,
2 średnie cebule,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka masła.
wykonanie:

grzyby umyj i ugotuj (wystarczy 15 min). pokrój na drobne kawałki. pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni, dopraw do smaku. dodaj grzyby i duś razem pod przykryciem przez ok. 10 min. farsz gotowy.

rozwiń schłodzone ciasto francuskie, potnij na kwadraty. na środku każdego z nich ułóż grzybowe nadzienie, przykrywaj drugim kawałkiem ciasta i sklejaj ze sobą.

pierogi zapiekaj w piekarniku na średnim ogniu (ok. 160 st.) przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation