Kuchnia

słodycz

Sernik puszysty
Sernik wychodzi naprawdę puszysty i delikatny taki jaki lubię. Wszystkim smakuje.

Spód:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 żółtka
kostka margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki w temperaturze pokojowej dobrze ze sobą łączymy ugniatając. Formę o wymiarach 36x22 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto równomiernie wykładamy w formie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do momentu kiedy będzie prawie upieczone.

Masa serowa:
-1,5 kg sera w wiaderku
- 12 jaj
- 1 kostka margaryny
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Kostkę margaryny ucieramy na jasną puszystą masę.
Pozostałe składniki: ser, żółtka, budyń, cukier waniliowy, mąkę, cukier puder dokładnie łączymy. Dodajemy masło, miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy białka i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 1 godz 50 min (lub trochę krócej w zależności od piekarnika). Początkowo w 180 stopniach, gdy sernik nabierze złotego koloru (około 0,5 godziny) zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Gdyby sernik za bardzo się zrumienił przykrywamy folią aluminiową.
Możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation