Kuchnia

Kuchennie

Malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami.
warstwa I - ciasto kruche

1 i 1/3 szkl. mąki
2 żółtka
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniotłam, następnie rozwalkowałam ciasto, przeniosłam na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i upiekłam na złoty kolor (ok. 15 minut w temperaturze 170 st.)

warstwa II - nutella z sucharkami

3/4 opakowania sucharków (ok.200 - 230 g)
400 g nutelli

Sucharki zmiksowałam w robocie kuchennym na hmmmm... tartą bułkę... Czemu więc od razu jej nie użyłam??? Nie wiem, dalej będę miksować sucharki, bo zawsze można zostawić drobne grudki, które poźniej fajnie chrupią w cieście :)
Do zmiksowanych sucharków dodałam nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszałam razem drewnianą łyżką.
Taką masę rozprowadziłam na wystudzonym kruchym cieście. Można ją też rozsmarować bezpośrednio na tortownicy, jeśli omijamy pierwszą warstwę.
Wstawiłam do lodówki.

warstwa III - śmietankowa

400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (najlepiej takiego "z wiaderka" do serników)
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

Śmietankę kremówkę ubiłam razem z cukrem pudrem, dodałam ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę. Kiedy masa zaczęła tężeć wyłożyłam ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie włożyłam do lodówki.

warstwa IV - malinowa

300-400 g malin świeżych lub mrożonych
2 galaretki o smaku malinowym

Maliny zmiksowałam, miałam kupione mrożone. Galaretkę rozpuściłam w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu( czyli 2 galertki w 500 ml wody) i połączyłam ze zmiksowanymi malinami.
Kiedy mus zaczął tężeć wylałam go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów" na warstwie białej. - See more at: http://www.bistromama.pl/2011/06/malinowo-smietankowe-ciasto-z-nutella-i.html#sthash.R3bFjIHS.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation