Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TORT MAKOWO-ORZECHOWY
SKŁADNIKI
Na ciasto:
20 dag maku mielonego;
10 dag orzechów włoskich mielonych;
30 dag cukru;
8 jaj;
2 łyżki bułki tartej;
3 łyżki kaszy manny;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta soli;
Na krem:
25 dag masła roślinnego;
1 szkl. cukru pudru;
1 szkl. mleka zsiadłego;
Na poncz:
1 szkl. bardzo mocnej herbaty;
1 łyżka cukru;
1 łyżeczka cukru wanilinowego;
sok z 1 cytryny;
zapach rumowy lub rum
Dodatkowo:
dżem;
wiśnie mrożone lub z kompotu;
orzechy lub płatki czekolady do ozdoby;


WYKONANIE
Żółtka ucieramy z cukrem, na gładką, puszystą masę. Dodajemy mak i orzechy. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy kaszę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywna pianę. Dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w tortownicy o śr. 23 cm. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na 3 krążki.
Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Gdy masa jest już puszysta dolewamy porcjami mleko zsiadłe, chwilkę miksujemy. Odstawimy krem, aby przygotować poncz. Zaparzamy herbatę, słodzimy, dolewamy zapach.
Składanie tortu. Pierwszy krążek ciasta skrapiamy ponczem, dajemy na to 1/3 kremu, rozsmarowujemy. Nakładamy drugi krążek ciasta i znowu nasączamy, smarujemy dżemem, układamy wiśnie. Na owoce dajemy drugą warstwę kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem, którego też skrapiamy ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation