Kuchnia

CookBook: Azja

SAMOSA (INDIE)

Składniki (6 porcji):

500 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
25 g ghee
4 łyżki jogurtu
mąka do podsypywania

nadzienie:
600 g mielonego mięsa
200 g zmielonego grosiku
1 cebula
2 trąbki czosnku
2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka garam masala
25 g ghee sól do smaku
olej roślinny do smażenia

W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać ghee i jogurt, wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kuleczki o średnicy 2 cm, rozwałkować podsypując mąką. Powstałe okrągłe placuszki o średnicy 15 cm przekroić na pół.

Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić w gorącym ghee.

Dodać mięso z groszkiem i przyprawy, podsmażać przez 5 minut. Osolić do smaku. Podlać farsz wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

Kawałki ciasta napełnić farszem, brzegi zwilżyć wodą, uformować pierożki (samosa).

Smażyć pierożki w tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące.

Podawać z chutneyem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation