Kuchnia

Najlepsze serniki

sernik w czekoladowe kropki
składniki:

(tortownica - 24 cm)

spód ciasta
1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml)
2 łyżki cukru
0,5 kostki roztopionego masła (100g)

masa serowa
1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy starco)
1 kubek cukru ( 250 ml)
4 jajka
110 g ciemnej czekolady
2 łyżeczka esencji waniliowej
2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)

wykonanie

piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni c. czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.

w małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki

ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.

do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. sernik można polać czekoladową polewą. ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.

można też piec sernik w kąpieli wodnej.

jeżeli sernik zostanie mocno schłodzony przed podaniem w zamrażalniku, to uzyskamy nieskazitelne linie cięcia.

czekoladowa polewa
50 ml wody( lub pół na pół z sokiem lub nalewką wiśniową)
75 g cukru pudru
25 g kakao
50 ml śmietany (kremówki)
1 łyżeczka żelatyny + 10 ml wody

wszystkie składniki oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni c. na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation