Kuchnia

Najlepsze serniki

Sernik "Biały puch" (z białek)


Ciasto:
2 szklanki mąki
300 g masła
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka,cukier puder i proszek do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podzielić na 3 części, dwie z nich wyłożyć na dno prostokątnej formy do pieczenia, a trzecią część włożyć do zamrażarki (będzie się lepiej ścierało na wierzch sernika). Piec 20 minut w 180°C.

Warstwa serowa:
1 kg sera mielonego w wiaderku
12 białek
400 g cukru
200 g masła
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego

Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Do sera dodać resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch masy serowej zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Piec ok. 1 godziny w 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation