Kuchnia

Mniaaaam

Domowe chipsy zapiekane z parmezanem i przyprawione czarnym pieprzem



Składniki:
0,5 kg ziemniaków na frytki
50 g sera parmezan
1/2 cytryny
1 l oleju do smażenia
1/4 pęczka szczypiorku

Ziemniaki dobrze wyszoruj kuchenną szczoteczką, by pozbyć się piasku. Następnie dokładnie wypłucz je pod wodą. Przekrój ziemniaki na ćwiartki, a te jeszcze na pół (jak na łódki ziemniaczane). Rozgrzej olej do smażenia do temperatury ok. 175°. Aby sprawdzić czy tłuszcz osiągnął dobrą do smażenia temperaturę, zanurz w nim kawałek ziemniaka. Jeśli tłuszcz wzburzy się wokoło, możesz smażyć. Ziemniaki wkładaj na rozgrzany tłuszcz partiami
Usmażone frytki odkładaj w torebkę pergaminową. Porcję ziemniaków posól i posyp świeżo tartym serem parmezan, grubo mielonym pieprzem oraz skórką z cytryny. Używaj świeżo tartego parmezanu – dzięki temu łatwo przyklei się do gorących i chrupiących ziemniaków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation