Kuchnia

Najlepsze serniki

sernik na piernikowym spodzie


spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu digestive np. marki lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru kotanyi)

polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

spód:
ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

masa:
ser utrzeć z cukrem na gładką masę. dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
piekarnik nagrzać do 180 st c.
wstawić sernik.
piec 45-50 minut.
po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation