Kuchnia

Najlepsze serniki

sernik śliwka w czekoladzie


spód:
200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to nałęczowskie)
100 g masła
100 g brązowego cukru
100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.
dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.
piekarnik nagrzać do 190 st c.
tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.

w tym czasie przygotować masę serową:

200 g serka waniliowego (dowolnego, lubię president)
600 g trzykrotnie mielonego twarogu (może być również z wiaderka)
250 g cukru pudru
4 jajka

sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.
wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 st c i piec 50 minut.
wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.
po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:

200 g białej czekolady
5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%
100 - 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (opcjonalnie)

czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. mieszać do czasu, aż się rozpuści. polać wierzch sernika.
cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation