Kuchnia

Najlepsze serniki

sernik limonkowy na zimno

składniki:
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
200g cukru
150g białej czekolady
150g herbatników
2 limonki
800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam quark)
250g słodkiej śmietany 30- 36%

sposób przygotowania:
1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. pozostawić do ostygnięcia.
białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
herbatniki rozkruszyć. (w tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). wstawić do lodówki na około 30 min.
wycisnąć sok z jednej limonki.
twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
słodką śmietanę ubić.
po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. wstawić do lodówki.
z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. ułożyć na wierzchu ciasta.
pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation