Kuchnia

pyszności

ciasto czekoladowe espresso

składniki:
spód:
• 180 g zmielonych płatków migdałów, migdałów bez skórek lub orzechów
• 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
• 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 100 g ciemnej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 6 białek jaj
• szczypta soli
• 100 g cukru
krem:
• 200 g białej czekolady, roztopionej
• 30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (1 lub 2 espresso lub 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 30 ml wrzącej wody)
• 150 g masła (miękkiego)
• 100 g cukru (mniej jeśli wolimy ciasta mniej słodkie)
• 6 żółtek


polewa:
• 150 ml śmietany kremowej 30%
• 30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (2 espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 30 ml likieru kawowego np. kahlúa (opcjonalnie)


przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 180 stopni. dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić papier poza obręcz tortownicy i w ten sposób zapiąć obręcz.
spód: w jednej misce wymieszać zmielone migdały z kakao, kawą i posiekaną czekoladą, odstawić.
w drugiej misce ubić białka razem z solą na sztywną pianę (około 4 minuty), następnie stopniowo dodawać cukier ubijając aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca (około 4 minuty). po skończonym cukrze ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty. na koniec wymieszać delikatnie łyżką z mieszanką migdałów, kakao, kawy i czekolady z drugiej miski.
masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. piec przez 16 - 20 minut, aż patyczek będzie suchy. wyjąć z piekarnika i ostudzić. nie wyłączać piekarnika.
w międzyczasie przygotować krem: roztopić białą czekoladę (np. w mikrofalówce lub rondelku ciągle mieszając na małym ogniu). ostudzić (może być lekko ciepła). przygotować mocną kawę, ostudzić (może być lekko ciepła).
miękkie masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (minimum 5 - 6 minut, ale najlepiej dłużej). następnie stopniowo po jednym dodawać żółtka cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera po każdym dodanym żółtku. dodać kolejne żółtko jeśli poprzednie będzie już dobrze połączone i ubite z masą. gdyby po 3 - 4 żółtku masa zaczynała się warzyć można dodawać po łyżeczce roztopioną białą czekoladę (dałam około 4 łyżeczek).
utartą masę wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera z roztopioną białą czekoladą (200 g) lub resztą białej czekolady (jeśli daliśmy już trochę wcześniej do masy), jednocześnie dodać też kawę.
wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. piec przez około 25 minut aż wierzch się zrumieni i ciasto zastygnie, należy sprawdzić patyczkiem czy masa się do niego nie przykleja, w razie potrzeby piec jeszcze trochę dłużej. wyjąć z piekarnika i ostudzić (około 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas).
przygotować polewę: zagotować śmietankę w rondelku razem z kawą (30 ml zaparzonej lub sypkiej, rozpuszczalnej), odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę oraz likier kawowy jeśli używamy. mieszając rozpuścić czekoladę aż do powstania gładkiej masy. wylać na przestudzone ciasto i wstawić do lodówki do czasu aż polewa stężeje (około 2 godziny lub najlepiej na całą noc). ciasto można zrobić znacznie wcześniej przed podaniem i trzymać w lodówce. najłatwiej kroić je gorącym i suchym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation