Kuchnia

Kuchnia

Nóżki z kurczaka na puszystej pierzynce z ryżu z chrupiącymi warzywami
SKŁADNIKI:

4 szt. nóżek z kurczaka
1 średnia czerwona papryka
1 duży pomidor
1 mały słoik czarnych oliwek
8 szt. suszonych pomidorów w oleju
500 ml bulionu drobiowego
1 szklanka ryżu sypkiego
1 łyżeczka słodkiego chilli
Suszony tymianek i oregano
Oliwa z oliwek
Sok z 1 cytryny
Sól, pieprz i czosnek (do smaku)
Świeży tymianek, bądź oregano (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso oczyszczamy, myjemy i obsuszamy. Następnie do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i dosypujemy wszystkie przyprawy. Nóżki z kurczaka przekładamy do miski i polewamy je wcześniej przygotowaną marynatą. Tak przygotowane nóżki odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik nastawiamy na 180 C na termoobieg. Środek naczynia żaroodpornego delikatnie smarujemy oliwą z oliwek. Ryż dokładnie płuczemy i przekładamy do wcześniej nasmarowanego naczynia. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kosteczkę. Pomidora sparzamy, zdejmujemy z niego skórę, filetujemy i kroimy tak samo jak paprykę w kostkę. Pomidory suszone również kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do ryżu. Na wierzch naszego ryżu i warzyw układamy nóżki z kurczaka zamarynowane dzień wcześniej. W międzyczasie czarne oliwki kroimy w plasterki. Nasz ryż, warzywa i kurczaka zalewamy 1/2 bulionu. Na koniec naszego kurczaka posypujemy czarnymi oliwkami. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez około godzinę. W trakcie pieczenia, od czasu do czasu naszą potrawę podlewamy bulionem. Gotowe danie przekładamy na talerz, dekorujemy świeżym tymiankiem bądź oregano i serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation