Kuchnia

sałatki i przystawki

sałatka z brokułem i fetą

składniki:

ogórek zielony
ser feta
majonez
czosnek
sól
pieprz
sałata pekińska (lub lodowa)
brokuł [500 g]
mleko (śmietana lub jogurt naturalny)

przygotowanie:

sałatę pekińską poszatkować (jeśli robimy z lodowej to podrzeć). brokuły ugotować w osolonej wodzie na lekko twardo. ogórek pokroić (najlepiej każdy plasterek na 4 części). składniki wymieszać.

sos: 2-3 łyżki majonezu lekko rozrzedzić mlekiem (lub śmietaną czy jogurtem naturalnym). dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. dodać sól i pieprz według uznania (soli można dodać trochę więcej, nawet jeśli sos wydaje nam się zbyt słony to po dodaniu do sałatki nie będzie tego tak czuć i nie będzie mdła). dodać do sałatki i wymieszać.

na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation