DIY - zrób to sam

desery

Składniki:


Mus
•100 g białej czekolady
•1 duże jajko
•3 łyżki cukru
•125 ml śmietanki kremówki 30 - 36% - dobrze schłodzonej

Dodatkowo
•około 8 łyżek malin (dałam mrożone)
•4 łyżki malibu
•3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie

Zamrożone maliny rozłożyć na spodzie 4 kieliszków. Do każdego wlać łyżkę likieru.

Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Ostudzić.

Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną, błyszczącą pianę stopniowo dodając cukier puder. Żółtko wbić do czekolady i energicznie rozmieszać (nie za długo), podobnie postąpić z 2 łyżkami śmietanki.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywny krem.

Do masy z białej czekolady wmieszać stopniowo ubite białko a następnie śmietankę.

Powstały krem ułożyć na malinach. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać starą czekoladą i dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation