Kuchnia

Przepisy

SERNIK DYNIOWY Z MALINAMI
Składniki:

około 800 g puree z dyni
1 kg sera na serniki - wiaderkowego
2 budynie waniliowe lub 60 g mąki ziemniaczanej
6-7 jajek (zależy od wielkości)
250 g cukru pudru
otarta skórka z 1/2 cytryny
zmielony kardamon i ziarenka z laski wanilii (kardamon dosłownie: szczyptę)

150 g mascarpone
50 g cukru pudru
świeże owoce - dałam maliny


Przygotowanie:
przygotować puree z dyni: obraną dynię, pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce, podlać odrobiną wody (około 1/3 szklanki) dusić pod przykryciem do miękkości, dodatkowo można ją potraktować blenderem, odparować, żeby zostało gęste puree, ostudzić
do misy miksera włożyć: ser, ostudzone puree, budynie - mieszać, ma powstać gładka masa
w międzyczasie uszczelnić tortownicę - wyłożyć papierem- całą ( w orygnalnym przepisie sernik był pieczony w kąpieli wodnej, ja pominęłam tą technikę, ale jak chcecie, przypominam raz jeszcze cały oryginalny przepis tutaj)
cały czas miksując dodajemy jajka, jedno po drugim, każde miksując około 1 minuty
na sam koniec cukier puder i przyprawy: otartą skórkę, kardamon i wanilię
wylać masę serową do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni - piekłam w termoobiegu, czas pieczenia około 90 minut, ale warto zajrzeć już po 60 minutach - powierzchnia sernika ma być ścięta
wyłączyć piekarnik i zostawić uchylony na około 10-15 minut, po czym sernik wyjąć, całkowicie wystudzić i zostawić na całą noc w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation