Kuchnia

Kasze i ....

placki z kaszy jaglanej z ciecirzycą:

Składnik
(porcja na ok. 40 cieniutkich placków):
ugotowana kasza jaglana (1 szklanka)
mąka z ciecierzycy ( 6 sporych łyżek)
skrobia ziemniaczana (4 łyżki)
jajko lub 2 łyżki lnu złocistego ugotowane w 1/2 szklanki wody i zmiksowane na "klej"
olej nierafinowany lub oliwa z oliwek (kilka łyżek)
sezam niełuskany (podprażony), 2 łyżki nie jest niezbędny
czarnuszka (1- 1.1/2 łyżki)
kmin rzymski 1/2 łyżki lub do smaku
sól do smaku

Wykonanie:
Kaszę i mąki zmiksuj z dodatkiem jajka (lub lnianym "glutem") oraz wody (dozuj stopniowo by osiągnąć konsystencję niezbyt gęstej śmietany), oleju i przypraw (oprócz sezamu i czarnuszki). Dodaj ziarenka, wymieszaj i podprażaj na niezbyt niezbyt gorącej patelni (pierwszą partię placków usmaż na patelni natłuszczonej niewielką ilością oleju, najlepiej rozprowadzonego papierem, kolejne już całkowicie bez tłuszczu). Nalewaj małą ilość masy łyżką na patelnię i kulistymi ruchami rozprowadzaj ją by osiągnąć cieniutki, okrągły placek. Po ścięciu się górnej warstwy obróć placek na drugą stronę. Układaj je jeden na drugim jeśli chcesz osiągnąć elastyczne placuszki. Jeśli chcesz by pozostały kruche, wyprażaj je dłużej i rozłóż na talerzach obok siebie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation