Kuchnia

pieczywo

Odrywany chlebek
z serem, musztardą i pietruszką

Węgierską kuchnię charakteryzuje łatwość i prostota dań.
Podobnie jak w Polsce na Węgrzech chleb jest ważnym składnikiem codziennego menu.
Chleb czyli kenyer podawany jest w każdej węgierskiej restauracji bez względu na to, co zamówimy. Świeży, pszenny chleb jadają do wszystkich potraw zaczynając od gulaszy po paprykarze i tokanie.
Chleb cudownie pasuje do zup i sosów głownie po to aby nie zostało śladu na talerzu.
Chcę zaproponować pyszny chleb z dodatkiem musztardy, sera i natki pietruszki.
Pysznie komponuje się do gulaszu zamiast ziemniaków czy ryżu.



Składniki : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 2,5-3 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 1,5 opakowania suszonych drożdży (11g), 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 1/3 kostki masła, natka pietruszki, 1 łyżka musztardy delikatesowej, 1 łyżka musztardy francuskiej, 150g sera żółtego startego.

Przygotowanie : Wlej mleko do rondelka i wrzuć masło (1/2 kostki). Podgrzej tak aby mleko było ciepłe a masło się roztopiło. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej mleko z masłem i połącz składniki. Wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. W rondelku rozpuść masło (1/3 kostki) dodaj musztardę delikatesową i francuską oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Ciasto rozwałkuj i wytnij 4 długie prostokąty. Każdy z nich wysmaruj pastą musztardową i posyp serem. Ułóż paski jeden na drugim i nożem przetnij tak aby powstały kwadraty. Foremkę wysmaruj masłem i postaw
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation