Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pleśniak
/wg przepisu z książki W kuchni babci i wnuczki, B. Mellerowej i B. Adamczewskiej/, zmodyfikowany


2 szklanki mąki pszennej
kostka masła (w tamtych czasach kostki były 250 g, przyp L)
4 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam 1 łyżeczki, przyp. L)

2 łyżki kakao
olejek rumowy (zastąpiłam łyżeczką naturalnej esencji waniliowej, L)

słoik dżemu (użyłam niskosłodzonego, z czarnej porzeczki)
jagody

dodatkowo szklanka cukru

Z żółtek, mąki, 2 łyżek cukru i masła zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Podzielić ciasto na 3 części.
Pierwszą częścią wyłożyć spód prodziża (lub formę, jeśli pieczemy w piekarniku, forma powinna mieć 26-28 cm).
Posmarować dżemem, posypać owocami (jeśli ich używamy, to moja modyfikacja przepisu).
Do 2 części ciasta dodać kakao i olejek rumowy (wanilię), następnie zetrzeć na tarce na warstwę dżemu i owoców.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, ułożyć ją na ciemnej warstwie ciasta.
Ostatnią, jasną część ciasta zetrzeć na tarce na pianę z białek.
Przykryć prodziż i piec 40 minut (grzanie góra-dół).
Jeśli pieczemy w piekarniku, nagrzewamy do 180 st C, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation