Kuchnia

Sałatki

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą


800g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
2 małe czerwone cebule
sok z 1/3 cytryny *
180g musztardy francuskiej
80g oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
250g wędzonej flądry *
sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrój w cieniutkie plastry, przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na ok 15 minut. Wyszoruj ziemniaki szczoteczką i ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie. Dopilnuj, by były wciąż jędrne, nie rozgotowane.
Wymieszaj oliwę z musztardą, startym czosnkiem i sokiem, w którym marynowała się cebula. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokrój w spore kawałki i wymieszaj delikatnie z sosem musztardowym, posiekaną natką pietruszki, kaparami i cebulą. Dodaj wędzoną flądrę, dopraw solą i pieprzem. Najlepiej, gdyby podawać ją po kilkunastu minutach, gdy smaki się przegryzą, jednak ja najbardziej lubię, gdy ziemniaki są wciąż lekko ciepłe.
* Do sałatki zamiast wędzonej flądry można też użyć wątróbki z dorsza lub śledzia, wówczas pominęłabym sok z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation