Gadżety

Apple, Gagets, Gadżety

Składniki:

250 ml pełnotłustego mleka
125 ml śmietanki 36%
60 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
35 g kakao
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 g ciemnej czekolady, drobno posiekanej
Wykonanie:

Mleko i śmietankę podgrzewamy razem na gazie lub w mikrofalówce. Cukier i skrobię wkładamy do garnka, w którym będziemy wszystko gotować, dodajemy kakao i zalewamy 2 łyżkami wrzącej wody i mieszamy na gęstą pastę. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, po jednym, a następnie podgrzane mleko ze śmietanką oraz ekstrakt waniliowy. Gotujemy na małym ogniu 3 - 4 minuty wciąż mieszając aż mikstura nabierze konsystencji majonezu. Zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy czekoladę. Przelewamy do małych filiżanek i przykrywamy folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch. Chłodzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation