Wnętrza

kuchnia

Devil’s Food Cake
Składniki:

• 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 125 ml kwaśnej śmietany 18%
• 150 g drobnego cukru trzcinowego
• 300 g mąki
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka sody
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g miękkiego masła
• 200 g cukru
• 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek

Polewa:
• 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
• 110 ml kwaśnej śmietany 18%

Bita śmietana: 250 ml śmietanki kremówki, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, ciągle mieszając roztopić czekoladę z kwaśną śmietaną i cukrem trzcinowym.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, potem wbijać po jednym żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po trochu mąkę na zmianę z wodą (175 ml). Połączyć z czekoladową masą i białkami ubitymi na bardzo sztywną pianę.
Ciasto rozłożyć do dwóch tortownic o średnicy 22 cm wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, piec przez 25 minut. Wyjąć z tortownic i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Mając jedną tortownicę ciasto podzielić na dwie części i piec kolejno placki w jednej tortownicy (ja tak piekłam).
Czekoladę na polewę włożyć do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać z podgrzaną kwaśną śmietaną.
Ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę.
Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu deserowym lub paterze, posmarować grubo bitą śmietaną i przykryć drugim blatem. Posmarować wierzch polewą i podawać. Jeśli rozsmarowując polewę nie będziemy za bardzo dociskać blatów ciasta, warstwa bitej śmietany będzie grubsza, bardziej widoczna i nie “wsiąknie” w ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation