Kuchnia

dekoracja potraw

Karnawałowe róże
Karnawałowe róże:
(z ciasta faworkowego)

40 dkg mąki,
6-8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
6 żółtek,
pół łyżeczki soli,
2 łyżki spirytusu,
olej do smażenia,
konfitura lub dżem do ozdoby

Mąkę zmieszać i solą i śmietaną, dodać żółtka i spirytus. Zagnieść i wyrobić na jednolitą, lśniącą masę. Dobrze wybić wałkiem. Partiami wałkować ciasto bardzo cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Przygotować 3 szklanki lub foremki (wycinałam foremkami do scones) o różnej średnicy i wycinać kółka po czym naciąć je nożem na brzegach. Składać po trzy kółka razem, tak aby nacięcia na większych kółkach nie pokrywały się. Aby róże dobrze się skleiły można posmarować środki odrobiną lekko roztrzepanego białka, ale dobrze dociśnięte też nie powinny się rozklejać. Rozgrzać olej i smażyć róże na złoto z obu stron. Wyjmować na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i ozdobić środki odrobiną konfitury lub dżemu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation