Kuchnia

kitchen

Serowy tort z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
50g masła lub margaryny
4 jajka
8 łyżek zimnej wody
200g cukru
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1-2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
500g świeżych brzoskwiń lub z puszki
250g śmietany 30%
750g twarogu (użyłam półtłustego)
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder do posypania

Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z 8 łyżkami zimnej wody i cukrem. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać na jajeczną masę i wymieszać. Dodać do ciasta płynny tłuszcz, wymieszać.
Wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, samo dno tortownicy, przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170oC, piec około 40 minut (piekłam w tortownicy o średnicy 25cm).
Gdy ciasto się upiecze po 10 minutach wyjąć je z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przekroić biszkopt na pół. Górną część ciasta (krążek) od razu pokroić na 16 równych trójkątów (pokroiłam na 14). Dolną część ciasta otoczyć obręczą tortownicy, posypać cienko warstwą mielonych orzechów, rozłożyć połówki brzoskwiń wypukłymi stronami do góry.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić. Twaróg utrzeć na gładką masę (zajmie to trochę czasu, żeby było szybciej wcześniej można zmielić twaróg, chociaż później jest więcej zmywania :P), dodać cukier, cukier waniliowy i przestudzoną żelatynę, wymieszać. Na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć składniki. Masę równomiernie rozsmarować na brzoskwiniach. Na wierzchu ułożyć biszkoptowe trójkąty. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki. Przed podaniem brzeg ciasta od obręczy oddzielić nożem, ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation