Kuchnia
Gotowanie
Mini szarlotka
Ciasto
160 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
85 g masła, schłodzone i pocięte na kawałki
6 łyżek bardzo zimnej wody, schodzonej w zamrażarce
Nadzienie
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka masła, stopionego
5 średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru brązowego (jeżeli nie masz, dodaj troszkę mniej białego)
Kruszonka
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 łyżki masła, stopionego i lekko przestudzonego
Polish flag
Mini szarlotka
Napisany dn. 15 padziernik 2012 0 komentarzyKategoria: Wielkanoc Boże Narodzenie Tea for two Przyjęcie fingerfoodowe Kinderparty
Szarlotkę kocha każdy. Koniec kropka. Inaczej się nie da. Jednak jej minusem często jest jej krojenie. Tu z pomocą przychodzi moja mini szarlotkowa - pyszność na jeden kęs. Można podawać ją na ciepło z gałką lodów albo na zimno. Łatwo ją również schować do lunchboxu i rozkoszować się w pracy.
Składniki:
Ciasto
160 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
85 g masła, schłodzone i pocięte na kawałki
6 łyżek bardzo zimnej wody, schodzonej w zamrażarce
Nadzienie
4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka masła, stopionego
5 średniej wielkości jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki cukru brązowego (jeżeli nie masz, dodaj troszkę mniej białego)
Kruszonka
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 łyżki masła, stopionego i lekko przestudzonego
Wydrukuj przepis
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Wymieszaj mąkę, sól i cukier w dużej misce.
2. Dodaj masło i przy pomocy mieszadła do ciasta albo widelca, rozdrobnij masę, aż będzie w konsystencji przypominać gruby piasek.
3. Wlej wodę i szybko uformuj kulę.
4. Spłaszcz ciasto i zawiń w folię spożywczą.
5. Włóż do lodówki na około 30 do 60minut.
Jeżeli masz mało czasu, włóż ciasto do zamrażarki na około 15minut.
Nadzienie:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
2. Odłóż na bok, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Kruszonka:
1. Zmieszaj wszystkie składniki (oprócz masła).
2. Wlej masło i raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszaj, aż powstanie dość drobny piasek.
3. Odłóż na bok, aby masło lekko stężało.
Tartaletki:
1. Rozwałkuj ciasto.
2. Wytnij kółka wykrawarką do ciastek.
3. Posmaruj lekko blaszkę do tartaletek stopionym masłem albo oliwą w spreju.
4. Wyłóż foremkę kółkami z ciasta i do środka połóż masę jabłkową.
5. Wierzch posyp kruszonką.
6. Jeśli kruszonka zbiła się w duże grudki, lekko ją rozkrusz.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 25minut.
8. Pamiętaj, że czas zawsze może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości oraz grubości tartaletek.
9. Kiedy mini ciasteczka nabiorą lekko złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na kratce.
Smacznego!
MA==