Kuchnia

mniam

Czekoladki nugatowe z wisienką i marcepanem

przepis własny; należy pamiętać by wiśnie namoczyć wcześniej w alkoholu - na minimum 1 dzień przed przygotowaniem

składniki (15 czekoladek):

20g czekolady gorzkiej, utemperowanej
130g czekolady nugatowej
15 małych wiśni (najlepsze z kompotu)
2 łyżki wiśniowej nalewki
15 kuleczek z marcepana (~5g ;)

Dzień wcześniej (lub kilka) wiśnie zalewamy alkoholem.

Za pomocą pędzelka gorzką czekoladą smarujemy dno i boczki wgłębień foremki. Skorupki schładzamy. W tym czasie topimy nugatową czekoladę. Jej częścią smarujemy dno i boki foremki. Schładzamy. Kuleczki z marcepanu wciskamy w miejsce pestki wiśni. Do zastygniętych korpusów wrzucamy po jednym owocu z marcepanem, zalewamy pozostałą czekoladą nugatową. Foremką uderzamy kilka razy o stół by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation