Kuchnia

MUFFINKI

Babeczki z malinami i kremem


Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże jajka
100 g roztopionego masła
1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
1 szklanka malin + 12 do dekoracji wierzchu



Do dużej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, dodać cukier, a w drugiej misce wymieszać: maślankę, roztopione masło, roztrzepane jajka i przelać je do sypkich składników, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.

Przygotować formę na 12 muffinek, wyłożonych papilotkami i do każdego otworu włożyć 1 łyżkę ciasta, następnie 2 – 3 maliny i przykryć wierzch kolejną łyżką ciasta.

Piec w 190oC przez 25 minut – do suchego patyczka.



Składniki na krem:

1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
maliny do dekoracji



Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Gotowy krem umieścić w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną lub w szprycy zakończonej cienką końcówką. Krem wyciskać na wystudzone babeczki, udekorować owocami malin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation