Kuchnia

mmmmm

Pancaki z sosem karmelowym i cytrusami (po 24 miesiącu) - Dziecko w INTERIA.PL
Składniki:


1 i 1/4 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki naturalnej maślanki (ewentualnie wody delikatnie gazowanej)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki oleju rzepakowego
szczypta cynamonu
1 pomarańcza
1 banan
sok z połowy mandarynki

Składniki na sos:
50 g masła
50 g brązowego cukru
4 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:
Pomarańcze obierz ze skórki i białej błonki, a następnie podziel na cząstki. Małemu dziecku możesz dodatkowo każdą cząsteczkę obrać z cieniutkiej skórki.
Banana obierz i pokrój w plasterki.
Owoce przełóż do miseczki i delikatnie wymieszaj.
Teraz przygotuj sos: w rondelku roztop masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści, dodaj śmietanę kremówkę i delikatnie podgrzewaj około 3 minuty (nie gotuj!), po czym zdejmij z ognia i odstaw.
Jajko umyj i wbij do miski, dodaj cukier puder, mąkę, maślankę, cynamon, olej oraz sok z połowy mandarynki i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
Patelnię rozgrzej bez dodawania tłuszczu i smaż placki z obu stron na średnim ogniu.
Gotowe placuszki wyłóż na talerz, polej sosem karmelowym i udekoruj owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation