Design

Design

Dietetyczna lasagna z patelni

Składniki:

^ 0,5 kg zmielonego filetu z piersi indyka
^ 1 posiekana mała cebula
^ 3 zagniecione ząbki czosnku
^ 1 puszka pomidorów bez skóry, wraz z sokiem
^ 1 szklanka wody
^ 200g sosu pomidorowego niskotłuszczowego
^ 1 łyżka suszonej pietruszki
^ 1 łyżeczka suszonej bazylii
^ 1 łyżeczka suszonego oregano
^ 1 łyżeczka soli
^ 2 szkl. pokruszonego razowego makaronu Lasagna
^ 1 szkl. serka wiejskiego lekkiego
^ 1/4 szkl. odtłuszczonego sera parmeńskiego
^ 1 jajko
^ odrobina świeżej mozzarelli, świeża bazylia i pieprz – jako dekoracja

Przygotowanie:

Na dużej głębokiej patelni odsmażyć mięso z cebulą i czosnkiem.
Dodaj pomidory, wodę, sos pomidorowy, zioła i przyprawy.
Doprowadź do wrzenia i dodaj makaron. Zmniejsz ogień i duś około 20 min aż makaron zmięknie. Wymieszaj serek wiejski z parmezanem, a następnie z jajkiem,. Nałóż masę łyżką na patelnię, przykryj i zapiekaj 5 min lub dłużej, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać. Przed podaniem posyp świeżą mozzarellą, bazylią i pieprzem.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 310
Białko: 27g
Węglowodany: 33g
Tłuszcze: 4g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation