Kuchnia

ciasta

Sernik owsiany z konfiturą malinową

składniki na owsiankę:

200ml mleka
200ml śmietanki kremówki 30%
100g płatków owsianych, rozdrobnionych
50g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego i ziarenka z 1 laski waniliowej)

składniki na konfiturę malinową:

150g malin
75g puree z malin*
2 łyżki cukru
sok z 1/4 cytryny

składniki na spód:

100g ciasteczek owsianych
50g płatków owsianych
50g masła, roztopionego

składniki na masę serową:

500g sera twarogowego, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
70g cukru waniliowego, domowego (lub zwykłego)
owsianka
2 jajka
2 białka

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

Przygotować owsiankę. Do garnka wsypać zmielone płatki owsiane i cukry, dodać mleko i śmietankę. Zamieszać, odstawić na 1h. Po tym czasie podgrzać do zagotowania i zgęstnienia. Przykryć folią spożywczą, ostudzić.

Przygotować konfiturę. Na patelni podgrzać puree z cukrem i sokiem cytrynowym, gdy zgęstnieje dodać maliny. Całość ściągnąć z ognia i delikatnie wymieszać. Konfiturę przykryć pokrywką i odstawić do ostudzenia.

Dno tortownicy 22-24 cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać płatki owsiane oraz masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Schłodzić na czas przygotowywania masy serowej. Piekarnik nagrzać do 175st.C. Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Zmielony twaróg, mascarpone, śmietankę 30% i cukier zmiksować krótko w misie miksera. Dodawać stopniowo ostudzoną owsiankę, następnie po jednym jajku, za każdym razem wolno miksując do połączenia. Na schłodzony spód przełożyć masę serową, na wierzch delikatnie nałożyć konfiturę. Piec 15 minut w 170st.C, potem 50-60 minut lub dłużej w 125st.C, aż sernik się zetnie. Ostudzić 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku, kolejno na kuchennej kratce, a następnie schłodzić kilka godzin lub lepiej całą noc w lodówce.

Buon Appetito! :)

*maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation