Kuchnia

Desery

Chokladboll – mały akcent szwedzki, czyli owsiano-czekoladowe kulki

Składniki:

około 5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
filiżanka espresso
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 szkl. napoju sojowego o smaku waniliowym
1 szkl. brązowego cukru
wiórki kokosowe
Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski i skrapiamy gorącym espresso. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli (łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki, wlewamy kilka łyżek napoju sojowego, miskę natomiast ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą i czekamy, aż się rozpuści mieszając co jakiś czas). Wlewamy czekoladę do płatków i mieszamy, najlepiej rękoma (nie jest to zadanie łatwe i wymaga sporo siły i cierpliwości, jeśli masa będzie zbyt sucha i nie będzie chciała się połączyć polecam dolewać stopniowo napój sojowy (najlepiej o smaku waniliowym), masa powinna jednak być bardzo zwarta, więc lepiej nie przesadzać z tym napojem sojowym. Następnie masę umieszczamy w lodówce żeby ostygła.

Po ostygnięciu wsypujemy cukier i ponownie mieszamy (a raczej ugniatamy rękoma). Formujemy kulki i obtaczamy je w kokosie. Podajemy schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation