Kuchnia

Przepisy, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Szarlotka

Składniki (forma o średnicy ok. 21 cm):

1 szklanka mąki (przesianej)
1 szklanka kaszy manny
2/3-3/4 szklanki cukru (w zależności jakich jabłek używamy - ja dałam 2/3 szklanki, lepiej posypać cukrem pudrem niż przesłodzić)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek - szara reneta
cynamon (ok. 1 łyżeczki)
50 g masła

Składniki suche (bez cynamonu) mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nie odciskamy z soku.
Formę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Na dno wysypujemy 1/3 składników suchych, na to połowę jabłek, na to 1/3 suchych składników i potem jabłka, a na to pozostałą część suchych składników. Na wierzch układamy masło pocięte na pasterki i wierzch posypujemy cynamonem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 55-60 minut. Wyjmujemy, odczekujemy ok. 15 minut i możemy kroić. Najlepiej ciasto wyjąć z formy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation