Kuchnia

Kuchnia

Hiszpańskie pączki z ciasta ptysiowego

Składniki:
1 szklanka woda
200 gram masło
1 szczypta sól
200 gram mąka
4 sztuka jajko
cukier puder
olej

Masło z wodą i solą doprowadzić do wrzenia, przesiać mąkę i mieszać aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące.

Do przestudzonego ciasta dodać jajka i całość zmiksować na gładką masę.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, na każdy za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać okrągłe pączki z dziurką (nie smarowałam papieru olejem, a pączki i tak ładnie odchodziły).

W głębokim rondlu (smażę w woku) rozgrzać olej do około 160-170' i kłaść na niego przygotowane ciasto papierem do góry, papier ściągać od razu.

Smażyłam aż się ładnie zarumieniły około 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation