Kuchnia

Desery

CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM.

Składniki:

kilka truskawek na osobę
1,5 szklanki mleka
budyń waniliowy
1/3 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
bułka tarta (opcjonalnie)

Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation